توسعه شهری و تغییر کاربری تهدیدی برای امنیت غذایی
تغییر کاربری و خرد شدن زمین‌های کشاورزی به دلیل گسترش شهرها و صنایع، به همراه اجرای قانون ارث، تبعات جبران‌ناپذیری برای تولیدات کشاورزی به وجود آورده و به عنوان یک تهدید جدی برای امنیت غذایی به شمار می‌آید.

توسعه شهری و تغییر کاربری تهدیدی برای امنیت غذایی

به گزارش آوای اقتصاد; براساس پیش‌بینی پژوهشکده آمار ایران، جمعیت کشور تا سال ۱۴۳۰ به بیش از ۱۱۲ میلیون نفر خواهد رسید و برای تأمین مواد غذایی این جمعیت، سالانه ۱۹۰ میلیون تن غذا باید تولید شود تا امنیت غذایی پایدار برقرار گردد. در حال حاضر تنها ۱۳۵ میلیون تن مواد غذایی در ایران تولید می‌شود و وابستگی بالایی به واردات، به ویژه در محصولات استراتژیک مانند دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی وجود دارد.

تأمین مواد غذایی یکی از دغدغه‌های اصلی دولت‌ها در سراسر جهان است و امنیت غذایی به معنای دسترسی آسان و اقتصادی همه افراد به غذای کافی و سالم، به عنوان یکی از ارکان امنیت ملی شناخته می‌شود. با این حال، توسعه پایدار بخش کشاورزی و تثبیت اراضی کشاورزی نقش مهمی در این زمینه دارد، در حالی که در چند دهه گذشته، به‌دلایل مختلفی همچون توسعه نامتوازن شهرها و ناکارآمدی قوانین تقسیم ارث، اراضی کشاورزی به‌طور مستمر خرد شده‌اند.

در حال حاضر، از ۱۶۸ میلیون هکتار اراضی کشاورزی، تنها ۱۵ درصد آن قابلیت کشت دارد و بیشتر اراضی به زیر ۵ هکتار تقسیم شده است. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قزوین اشاره می‌کند که در دشت قزوین، از ۴۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی، به‌دلیل چالش‌های آبی، تنها ۲ سوم آن کشت می‌شود و بقیه بایر مانده است. یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در این زمینه، قانون ارث است که باعث خرد شدن مداوم اراضی کشاورزی در نسل‌های مختلف شده است.

انتهای پیام/+